Szybkie randki

Czy szybkie randki to dobry sposób na poznanie drugiej połówki?

randki-internetoweBezapelacyjnie każdy słyszał o tzw. szybkim jedzeniu, czyli popularnych, przybyłych do nas ze Stanów Zjednoczonych fast foodach albo równie mocno rozpropagowanych w XXI wieku daniach typu instant. Mało kto jednak wie, że podobny styl może zostać przeniesiony na zgoła inny grunt i być odniesiony do… relacji damsko-męskich. Jednym z wymysłów naszych czasów są tzw. speed dating, czyli szybkie randki. Bynajmniej nie chodzi tu o kolokwialnie mówiąc „zaliczenie” jak największej ilości partnerów w możliwe krótkim czasie, a więc błyskawiczne jarlew75.pl. Zjawisko to odnosi się do imprezy, w której trakcie na sali ustawia się kilkadziesiąt stolików i sadza przy nich losowo dobrane pary. Po 5 minutach jeden z rozmówców zmienia partnerkę, by każdy mógł „obskoczyć” każdego. Ma to na celu zdobycie w kilka chwil podstawowych informacji o drugiej osobie, być może zakochanie się od pierwszego wejrzenia i podjęcie decyzji o chęci kontynuowania znajomości. Czy ta metoda może okazać się skuteczną przy poszukiwaniu miłości?

Speed dating największą popularnością może poszczycić się w państwach zachodniej Europy. Polscy nieco inaczej podchodzą do kwestii szukania bratniej duszy. Pomimo faktu, iż 26% ludności naszego kraju (mowa o ludziach będących w tzw. poborowym wieku) jest stanu wolnego, to jednak mimo wszystko w jakimś sensie uważamy samotność i potrzebę jej przełamania za temat tabu. Z uwagi na to szybkie randki traktujemy z dystansem i bardziej jako pretekst do wyjścia z domu.

seks-telefonPojawia się pytanie – czy kilka minut wystarczy, by odpowiednio dobrze poznać drugiego człowieka? Mówi się, że aby tego dokonać, należy zjeść z nim beczkę soli, czyli spędzić wiele lat i dużo przejść. To prawda – żeby zweryfikować czyjąś postawę w każdej sytuacji etc. Faktycznie trzeba z nim sporo przeżyć, ale pierwsze wrażenie wywieramy na oponencie już w kilka sekund. Co więcej, jeżeli będzie ono złe – wiemy, iż spotkanie za chwilę zostanie przerwane. Jeśli dobre- można zaaranżować kolejne.

Czy warto chodzić na szybkie randki? Hmm… co kto lubi.